Αντώνιος Καναβούρας

Αντώνιος Καναβούρας
Λέκτορας
Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων
2105294738
antonios.kanavouras@aua.gr

Ο Αντώνης Καναβούρας γεννήθηκε το 1969 στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στη σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, στο τμήμα Γεωπονίας. Αποφοίτησε με το πτυχίο του Γεωπόνου, κατεύθυνσης Τεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, το 1994.

Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) από το τμήμα Horticulture του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Food Quality ManagementU program MAIX/University of Gent, Belgium) την περίοδο 1994-1997. Στη συνέχεια με υποτροφία του ΙΚΥ εργάστηκε σαν ερευνητής στο τμήμα Horticulture, Michigan Sate University. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμά (PhD) στο Packaging Εngineering, από το School of Packaging του Michigan State University, USA, το 2002.

Κατόπιν εργάστηκε ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής (Marie Qurie Scholar) στο Τμήμα Τεχνολογίας & Επεξεργασίας Λιπαρών Υλών (Spreads and Cooking Products Category) του διεθνούς ερευνητικού κέντρου της Unilever στο Vlaardingen, The Netherlands και στη συνέχεια ως διευθύνων προγραμμάτων συσκευασίας στο Τμήμα Ανάπτυξης Συσκευασίας της Unilever Europe στο Rotterdam, The Netherlands. Συνέχισε την επαγγελματική του καριέρα στο τμήμα Ποιότητας της Συσκευασίας, στη διεύθυνση του Global Supply Chain, της Heineken Β.V., The Netherlands και πρόσφατα στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης συσκευασίας της DANONE, στο Nutricia R&D Center στην Utrecht, The Netherlands.

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε διαδοχικά με την εταιρία Creta Farm ΑΒΕΕ, ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και Κορρές Φυσικά Προϊόντα Α.Ε. στον τομέα της ανάπτυξης συσκευασίας.

Έχει διδάξει στο A.T.E.I. Θεσσαλονίκης, Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics), καθώς και στο A.T.E.I. Χαλκίδας, Παράρτημα Θήβας, Τμήμα Διαχείρισης Συστημάτων Εφοδιασμού, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τους τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, είναι εισηγητής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε επιμορφωτικά σεμινάρια για ελεγκτές νομαρχιακών υπηρεσιών στη βιομηχανία τροφίμων.

Έχει δημοσιεύσει 15 εργασίες σε διεθνή περιοδικά, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με προφορικές και αναρτημένες εργασίες (posters). Κυκλοφορεί ένα βιβλίο του (στα ελληνικά) με θέμα την συσκευασία σε δυναμικό περιβάλλον μεταφοράς και αποθήκευσης από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Είναι μέλος του Γεωπονικό Πανεπιστημίου από τον Οκτώβριο του 2014, όπου διδάσκει Συσκευασία Τροφίμων σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η ανάλυση, καταγραφή και μοντελοποίηση (modeling) των αλληλεπιδράσεων τροφίμου συσκευασίας (food packaging interactions). Η βελτίωση της διατηρησιμότητας των προϊόντων μέσω της εφαρμογής υλικών, μεθόδων και μέσων συσκευασίας, η διαχείριση των διαδικασιών συσκευασίας με στόχο την βελτίωση της απόδοσης των γραμμών παραγωγής, η διερεύνηση καινοτόμων διεργασιών συσκευασίας και η ανάπτυξη υλικών και μέσων συσκευασίας.


AntonisKanavouras, PhD - PROFILE 2015.pdf