Μαρία Καψοκεφάλου

Μαρία Καψοκεφάλου
Καθηγήτρια
Εργαστήριο Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων
2105294708
2105294681
kapsok@aua.gr
Εικόνα: Maria Kapsokefalou

Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας (2016-σήμερα).  Επίσης είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του EUFIC (European Food Information Council) (2020-σήμερα) και του Executive Board του EuroFIR AISBL (European Food Information Resource) (2018-σήμερα).   Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2014-2018) μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας  (ΕΣΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (2016-2019), του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (2015-2018), μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (2015-2018 και 2018-2019).
Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright στην Επιστήμη Τροφίμων και στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, όπου και απέκτησε το Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) το 1989 και το Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) το 1992.  Κατά τα έτη 1992-1993 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ  και κατά τα έτη 1993-1995 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.   Στο διάστημα 1995-2001 δίδαξε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.   Από το 2001 είναι μέλος ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.   Το 2002 έκανε μέρος της ερευνητικής της εργασίας στο Πανεπιστήμιο Cornell με την υποστήριξη της Nutricia Research Foundation International Training Fellowship και το 2005 στο Πανεπιστήμιο ETH Zurich.
Το ερευνητικό της ενδιαφέρον κινεί η βελτίωση της δημόσιας υγείας μέσω της ορθής διατροφικής πρόσληψης.  Ειδικότερα έχει μελετήσει την βιοδραστικότητα συστατικών σε δείκτες υγείας καθώς και την πρόσληψη νερού και στερεών και  υγρών τροφίμων σε ενήλικες και σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, άτομα τρίτης ηλικίας).   Η ανάπτυξη και μελέτη κατάλληλων ερευνητικών εργαλείων, όπως πίνακες σύστασης τροφίμων,  αποτελούν μέρος του έργου της.  Τα μοντέλα αντιμετώπισης της διατροφικής επισφάλειας (σχολικά γεύματα, τράπεζα τροφίμων, προσφορά πακέτων τροφίμων κλπ) και η λήψη μέτρων που έχουν περιεχόμενο κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος της ερευνητικής της ομάδας. 
Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε σύγχρονα θέματα που αφορούν στην βιώσιμη διατροφή και στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού χώρου στην Ελλάδα και ειδικότερα στην προσέλκυση και υποστήριξη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στους διάφορους κλάδους της δευτερογενούς παραγωγής. 
Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι μητέρα τριών παιδιών.
 


Maria Kapsokefalou 2020.doc, Μαρία Καψοκεφάλου 2020.doc